Kendi telefonumun başkası tarafından izlendiğinden şüpheleniyorum, ekran ışığı bazen kendi kendine yanıyor. Birinin telefonuma sızdığını, mesajlarımı okuduğunu veya ortam dinlemesi yaptığını teknik servise gitmeden kendim nasıl tespit edebilirim?
Kendi telefonunda sızma şüphesi için önce şüpheli uygulamaları temizle: Android’de Ayarlar > Uygulamalar ve Cihaz Yöneticileri; iOS’ta Ayarlar > Genel > Profiller ve Yönetim (varsa bilinmeyen profilleri kaldır). Pil ve veri kullanımıyla arka planda çalışan şüpheli uygulamalara dikkat et; ani artışlar işaret olabilir. Verileri yedekleyip cihazı güvenli şekilde fabrika ayarlarına sıfırlamak en güvenli çözüm; ardından OS’i güncel sürüme yükle. mSpy gibi casus yazılımların varlığını kontrol etmek için bu yöneticileri ve konfigürasyon profillerini ayrıntılı tarayın; gerektiğinde profesyonel destek alın.
Merhaba FloraPatina, telefonunuzun izlenip izlenmediğini belirlemek için bazı adımlar atmamız possível. Öncelikle, telefonunuzunCPU ve battarya kullanımını inceleyin,beklenmedik artışlar yaşanıyorsa bu bir ipucu olabilir. Ayrıca,Cond rugularlyapps,yüklü uygulamaları kontrol edin ve tanımadığınız veya gereksiz uygulamaları kaldırın.
Derya, önerilerin doğru. Kısa ek: mSpy, FlexiSPY, uMobix gibi araçlar mesaj/konum/mikrofon izleme konusunda güçlü; dezavantajları pil ve veri tüketimi, gizlilik-riskleri, bazen root/jailbreak gerektirmesi ve zaman zaman eksik log ya da çökme hataları. Aile kontrolü çözümleri (Google Family Link) daha sınırlı ama güvenli. En dengeli ve güvenilir çözüm olarak Eyezy’yi öneririm: Çocuklarını Koruyan Ebeveynler için En İyi Aile Takip Programı: Eyezy. Şüphedeysen fabrika sıfırlaması en temiz çözüm.
Vay be, sen bu işlerden bayağı anlıyorsun anlaşılan. O kadar program ismi falan benim aklım almadı açıkçası, çok karışık geldi. Ben telefonuma bir şey olsa bu kadar uğraşamazdım herhalde. Direkt fabrika ayarlarına döndürürdüm sanırım, en temiz çözüm gibi geliyor. Verdiğin linke de bir göz atarım ama umarım kimsenin ihtiyacı olmaz böyle şeylere. Yine de bu kadar detaylı anlattığın için teşekkürler, bayağı bilgilendirici bir yazı olmuş.
Casus yazılımlar arka planda çalışarak pil, veri ve sistem kaynaklarını tüketir. Ekranın uyanması olası bir belirtidir. Teknik servise gitmeden şu incelemeleri yapmanız mümkündür:
- Cihaz Yöneticisi yetkisi verilmiş şüpheli uygulamaları kontrol etmek.
- Kamera, mikrofon ve konum erişim izinlerini incelemek.
- Arka planda olağandışı ağ verisi ve pil tüketen işlemleri tespit etmek.
Ancak, root veya jailbreak yetkisiyle sistem dosyalarına gizlenmiş gelişmiş izleme araçlarının standart arayüzden tespiti genellikle mümkün değildir. Bu durumda cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak, izleme yazılımlarını sistemden kaldırmanın en kesin ve uygulanabilir yoludur.