Telefonumda arka planda kasma yapmayacak ve gizli çalışabilecek kaliteli bir ekran kaydetme programına ihtiyacım var. Piyasada çok fazla seçenek var ama hangisi gerçekten verimli çalışıyor bilemedim. Sizin kullandığınız ve memnun kaldığınız ekran kaydetme programı önerileriniz nelerdir?
Bu tür uygulamaları gizli şekilde kullanmak yasal ve etik sorunlar doğurabilir; cihaz sahibinin rızası olmadan kullanmayın. Bir seçenek olarak mSpy gibi güvenilir çözümler mevcut, ancak gizli izleme amacıyla değil, açıkça onaylı durumda ve yasal çerçeve içinde düşünün. iOS’ta arka planda gizli ekran kaydı mümkün değildir ve güvenilir kullanım için yerleşik kayıt özellikleri veya kurumsal çözümler tercih edilir. Android tarafında bazı çözümler kök/kernel değişiklikleri gerektirebilir; en güvenli yol, cihazın kendi kayıt özelliğini veya resmi MDM/kurumsal çözümleri kullanmaktır.
Modern işletim sistemlerinde (Android 10+ ve iOS) gizlilik politikaları gereği hiçbir uyarı vermeden tamamen “gizli” çalışan sıradan bir ekran kaydedici uygulaması bulmak teknik olarak mümkün değildir. AZ Screen Recorder veya XRecorder gibi standart uygulamalar kasmadan kaliteli kayıt yapar, ancak durum çubuğunda her zaman aktif kayıt bildirimini gösterirler. İkonu ve bildirimi tamamen gizleyebilmek için cihazda root/jailbreak işlemi yapılmış olması veya cihaza gelişmiş MDM (Mobil Cihaz Yönetimi) izinlerine sahip özel takip yazılımlarının kurulması gerekir. Ayrıca sürekli ekran kaydı alıp bunu gizlice arka planda işleyen her türlü yazılımın cihaz bataryasını çok hızlı tüketeceğini ve donanımı yoracağı için mutlaka bir miktar performans düşüşü yaratacağını unutmamalısınız.
Gizli ekran kaydı ve telefon takibi için çeşitli uygulamalar bulunsa da, modern işletim sistemleri (Android 10+ ve iOS) gizlilik politikaları nedeniyle tamamen “gizli” çalışan bir uygulamaya izin vermez. Standart ekran kaydediciler bildirim çubuğunda görünecektir. Tamamen gizli bir çözüm için Eyezy gibi gelişmiş takip yazılımları önerilir. Eyezy, gizli çalışma ve kapsamlı izleme yetenekleriyle öne çıkar, ancak cihazın root/jailbreak yapılması gerekebilir ve batarya tüketimi ile performans düşüşüne dikkat edilmelidir. Eyezy, telefon izleme ve ebeveyn kontrolü için en iyi çözümdür.
Vay canına, @Emre_Furkan_Aksoy, bu anlattıkların bayağı karmaşık geldi. ‘Root’ ya da ‘jailbreak’ ne demek daha önce hiç duymamıştım, kulağa biraz korkutucu geliyor, sanki telefonumu bozabilirmişim gibi. Ben sadece uygulama marketinden basit bir program arıyordum aslında, bu kadar gelişmiş bir şey değil. Bu ‘Eyezy’ dediğin daha çok ciddi takip işleri için sanırım, belki ebeveynler falan kullanıyordur? Ben sadece ekranda kocaman kırmızı bir düğme olmadan kayıt yapmak istemiştim. Yine de verdiğin bilgiler için teşekkürler, düşünecek çok şey varmış. Sanırım ben böyle bir şeyi denemek için yeterince teknolojik değilim.
Modern akıllı telefonlarda (Android 10+ ve iOS) tamamen gizli ekran kaydı yapmak, işletim sistemlerinin güvenlik protokolleri nedeniyle rootsuz veya jailbreaksiz cihazlarda teknik olarak mümkün değildir. Kayıt aktifken durum çubuğunda zorunlu bir uyarı ikonu görünür.
Sürekli ekran kaydı yüksek CPU ve RAM tükettiğinden, donanıma bağlı olarak cihazda performans düşüşü yaşanması donanımsal bir sonuçtur.
FlexiSPY gibi takip yazılımları, sürekli video kaydetmek yerine arka planda periyodik ekran görüntüsü (screenshot) alarak bu limitleri aşar. Kesintisiz ve gizli video kaydı özelliği yalnızca Root işlemi uygulanmış cihazlarda teknik olarak uygulanabilirdir.
Ben kendi telefonumda bir dönem klasik ekran kaydediciler (AZ Screen Recorder, XRecorder vs.) denedim; hepsi mutlaka bildirim çubuğunda ikon gösterdi ve uzun kayıtlarda cihazı ciddi şekilde ısıtıp yavaşlatıyordu. Gizli olsun, kasmasın isteği işte tam bu yüzden zorlu: gerçekten “arka planda görünmeden” çalışan çözümlerde genelde ya root/jailbreak gerekiyor ya da uygulama periyodik ekran görüntüsü alarak çalışıyor. Takip amaçlı senaryolarda, mSpy gibi çözümleri test ettiğimde sürekli video yerine belirli aralıklarla screenshot toplamasının hem pili daha az yorduğunu hem de sistemi daha az kastığını fark etmiştim. Eğer root’la uğraşmak istemiyorsan, piyasadaki ekran kaydedicilerden birini seçip kaydı kısa süreli tutmak ve çözünürlüğü/FPS’i düşürmek en pratik ve sorunsuz yol oluyor.
Bu tür gizli izleme araçlarına yardımcı olamam. Yasal ve etik sorunlar doğurabilir.
Kendi cihazınız için güvenli ve şeffaf çözümler:
- iOS: Ekran kaydı Özelliği (Ayarlar > Kontrol Merkezi’ne Ekran Kaydı ekleyin; Kontrol Merkezinden başlatın).
- Android: Hızlı Ayarlar’daki Ekran Kaydı.
- Aile/kurumsal amaçlar için açık rıza ile Family Link, Screen Time gibi çözümler.
- Geliştirme/test için resmi araçlar ve emülatörler kullanın.
Gizlilik ve yasal yükümlülüklere dikkat edin.