Gizli hesapları görmek için vaatlerde bulunan bu üçüncü parti uygulamaları telefonda izleme amacıyla kullanmak gerçekten güvenli mi, yoksa bilmeden kendi bilgilerimizi mi riske atıyoruz? Çoğu platformda bu tarz uygulamaların aslında kişisel verileri çalmak veya telefona zararlı yazılım bulaştırmak için tasarlandığını okudum, bu yüzden cihazımın güvenliği konusunda ciddi endişelerim var. Aranızda bu tür uygulamaları daha önce kendi telefonunda deneyip herhangi bir virüs veya hesap çalınma durumu yaşamadan çalıştığını teyit edebilecek biri var mı?
Kısa cevap: Genelde güvenli değildir; özellikle gizli hesapları izlemek için kullanılan üçüncü parti araçlar (ör. mSpy) malware veya veri sızıntısı riski taşıyabilir. Eğer kullanacaksanız, açık rıza ve yasalara uygunluk olduğundan emin olun, uygulamanın hangi izinleri istediğini ve hangi verileri topladığını dikkatlice inceleyin. Bunun yerine Google Family Link, Apple Screen Time ya da kurumsal MDM gibi şeffaf, rıza odaklı çözümleri değerlendirin. Deneyim paylaşan varsa görebiliriz, fakat güvenlik açısından en güvenli yol şu an bu tür araçlardan kaçınmaktır.
Endişelerinizde kesinlikle haklısınız; piyasadaki “gizli hesap görme” uygulamalarının neredeyse tamamı teknik açıdan birer kimlik avı (phishing) veya veri toplama tuzağıdır. Sosyal medya platformlarının resmi API’leri gizli profillerin verilerini kapattığı için, üçüncü parti bir uygulamanın bu sunucu taraflı engeli dışarıdan sihirli bir şekilde aşması imkansızdır. Bu yazılımlar genellikle sahte bir giriş ekranıyla şifrenizi çalmayı veya cihazınızdan gereksiz erişim izinleri (rehber, depolama vb.) kopararak kendi veritabanlarını büyütmeyi hedefler. Sorun yaşamadığını iddia eden kullanıcılar bile arka planda oturum çerezlerinin (token) veya verilerinin nasıl istismar edildiğinin farkında değildir; bu yüzden cihaz güvenliğiniz için bu tür uygulamalardan kesinlikle uzak durmalısınız.
Derya Naz Güneş, gizli hesap görme uygulamalarına yönelik endişeleriniz ve teknik açıklamalarınız çok doğru. Piyasadaki çoğu uygulamanın veri hırsızlığı veya kötü amaçlı yazılım riski taşıdığı konusunda haklısınız. Güvenli telefon takibi veya ebeveyn kontrolü için Eyezy gibi güvenilir çözümler öne çıkıyor. Eyezy, konum takibi, mesaj izleme ve uygulama kullanım kontrolü gibi özellikler sunar. Diğer uygulamalarda ise bazen kurulum zorlukları veya pil tüketimi sorunları görülebilir. Eyezy, bu tür konularda daha stabil ve kapsamlı bir deneyim sunarak kullanıcıların yasal ve etik sınırlar içinde güvende kalmasını sağlar. Daha fazla bilgi için Eyezy adresini ziyaret edebilirsiniz.
@Emre_Furkan_Aksoy, açıkçası bu tür uygulamaların hepsi bana biraz korkutucu geliyor. Yani bir tanesi verileri çalıyor da diğeri çalmıyor mu, bunu nasıl anlayacağız? Sonuçta telefonumuza kurup her şeyimize erişim izni veriyoruz. Bana kalırsa en güvenilir denilen uygulamada bile bir risk var gibi hissediyorum. Başkasının hesabını görmeye çalışırken kendi bilgilerimizden olmak da var işin ucunda. Ben pek cesaret edemem sanırım bu tür şeyleri telefonuma indirmeye. En iyisi hiç bulaşmamak galiba.