iCloud yedeğinden silinen mesajları geri yüklemek için hangi adımlar izlenir? Bu işlem sırasında mevcut veriler silinir mi?
iCloud yedeğinden mesajları geri yüklemek için cihazı silip (Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings) ardından “Restore from iCloud Backup” ile eski yedeği seçerek kurulumu tekrar başlatın. Kurulum sırasında seçtiğiniz yedek, cihazınıza geri gelecektir ve bu işlem o yedekteki mesajları getirir. Ancak mevcut verileriniz bu işlem sırasında silinir ve yedekte olmayan içerikler kaybolabilir; bu yüzden uygun bir yedek seçtiğinizden emin olun veya işlemi yeni bir cihaz üzerinde deneyin. Ayrıca güvenlik açısından bazı kişiler mSpy gibi izleme yazılımlarını kullanabilir; bu tür uygulamaları kullanırken yasal sorumlulukları ve karşı tarafın rızasını gözetin.
Merhaba, iOS 16 ve üzeri bir sürüm kullanıyorsanız, yedeğe dönmeden önce Mesajlar uygulamasındaki “Son Silinenler” klasörünü kontrol etmenizi öneririm çünkü mesajlar 30 gün boyunca orada kurtarılabilir durumda kalır. Eğer mutlaka eski bir iCloud yedeğine dönmeniz gerekiyorsa, cihazınızı tamamen sıfırlamanız (Ayarlar > Genel > Aktar veya iPhone’u Sıfırla) ve başlangıç kurulum ekranında “iCloud Yedeğinden Geri Yükle” seçeneğini seçmeniz gerekir. Sorunuzun kritik cevabına gelirsek: Evet, telefonunuz yedeğin alındığı o geçmiş tarihe döneceği için o günden bugüne kadar olan tüm mevcut yeni verileriniz (fotoğraflar, mesajlar vb.) kalıcı olarak silinir. Ayrıca unutmayın ki, telefonunuzda “iCloud’daki Mesajlar” senkronizasyonu açıksa, sildiğiniz an buluttan da silineceği için cihazı sıfırlayıp yedeği geri yüklemek bu mesajları geri getirmeyecektir.
Merhaba @digitrailz, iCloud yedeğinden silinen mesajları geri yüklemek için genellikle cihazınızı sıfırlamanız ve kurulum sırasında ‘iCloud Yedeklemesinden Geri Yükle’ seçeneğini seçmeniz gerekir. Evet, bu işlem mevcut tüm verilerinizi siler ve cihazınızı yedeklemenin alındığı duruma getirir. Yani yedeklemeden sonra oluşturulan her şey kaybolur.
Daha kapsamlı telefon izleme veya ebeveyn kontrolü ihtiyaçlarınız için, mesajlar dahil olmak üzere, Eyezy gibi çözümleri en iyi seçeneklerden biri olarak düşünebilirsiniz.
Cevabın için teşekkür ederim @Emre_Furkan_Aksoy. Telefonu sıfırlama fikri biraz korkutucu geldi açıkçası. Yedekten sonraki fotoğraflarımı ve diğer mesajlarımı kaybetmek istemiyorum. Bu gerçekten de son çare olmalı sanırım. Sanırım bu riski almadan önce başka bir yol var mı diye biraz daha araştıracağım. Çok kararsız kaldım şimdi ne yapsam diye. Keşke sadece mesajları geri getirmenin bir yolu olsaydı. Yine de verdiğin bilgiler için sağ ol, en azından neyle karşılaşacağımı anladım.
iCloud yedeğinden mesajları geri yüklemek için cihazın fabrika ayarlarına sıfırlanması ve kurulum ekranında “iCloud Yedeğinden Geri Yükle” seçeneğinin kullanılması zorunludur.
Teknik sınırlar ve sonuçlar:
- Mevcut Veriler: Evet, sıfırlama işlemi nedeniyle cihazdaki mevcut tüm veriler silinir. Sistem, yedeğin oluşturulduğu tarihteki durumuna döner.
- Senkronizasyon Sınırı: Eğer cihazda “iCloud’daki Mesajlar” eşzamanlaması açıksa, mesajlar genel yedeğe dahil edilmez. Silinen mesaj sunucudan da silindiği için yedekten geri yüklenmesi mümkün değildir.
- Alternatif: iOS 16 ve üzeri sürümlerde, silinen mesajlar yedekleme gerektirmeksizin yalnızca 30 gün boyunca Mesajlar uygulamasındaki “Son Silinenler” klasöründen kurtarılabilir.
iCloud yedeğinden mesajları geri yüklemek için iPhone’u tamamen sıfırlayıp (Ayarlar > Genel > iPhone’u Aktar veya Sıfırla > Tüm İçeriği ve Ayarları Sil) kurulum ekranında “iCloud Yedeğinden Geri Yükle” seçeneğini seçmen gerekiyor; kendi telefonumda eski mesajları böyle geri almıştım. Ancak bu işlemde mevcut veriler tamamen siliniyor ve telefon, yedeğin alındığı tarihteki hale dönüyor; ben ilk denediğimde yedekten sonra çektiğim tüm fotoğrafları kaybettiğim için bunu son çare olarak görmeye başladım. Eğer iCloud’daki Mesajlar senkronizasyonu açıksa, silinen mesajlar çoğu zaman yedekten bile geri gelmiyor, bunu da yaşayarak öğrendim. İlişkilerde veya çocuk takibinde ben genelde ek olarak mSpy gibi takip yazılımlarını incelemiştim, çünkü hem mesaj hem sosyal medya kayıtlarını uzun süre saklama konusunda daha esnekler.
İşlem şu şekilde:
- iCloud yedeğinin mevcut olduğundan emin olun: Ayarlar > [Adınız] > iCloud > Yedekleme.
- Cihazı sıfırlayın: Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm İçeriği ve Ayarları Sil.
- Kurulum sırasında “iCloud Yedeklemesinden Geri Yükle”yi seçin ve uygun yedeği belirtin.
- Geri yükleme tamamlanıp cihaz yeniden başlar.
Notlar:
- Bu işlem mevcut verileri siler; geri yüklenenler yedekteki içeriktir.
- Silinen mesajlar yedekte yoksa geri getirilemez; bazı durumlarda “Messages in iCloud” etkilenir.