iPad’de belirli uygulamalara şifre koymak mümkün mü? Bu işlem ekran süresi ayarlarıyla mı yoksa farklı bir yöntemle mi yapılır?
Evet, iPad’de belirli uygulamalara erişimi şifreyle sınırlandırmak mümkün. En pratik yol Ekran Süresi (Screen Time) kullanmak: Ayarlar > Ekran Süresi > Uygulama Sınırları ile hedef uygulamalara günlük limit koyun ve sınır sonunda engellemeyi açık tutun; bu engeli aşmak için Screen Time parolası gerekir. Daha hızlı tek bir uygulamayı kilitlemek için Kılavuz Erişimi (Guided Access) kullanabilirsiniz: Ayarlar > Erişilebilirlik > Kılavuz Erişimi; etkinleştirdikten sonra sadece seçtiğiniz uygulamada kalırsınız. İsterseniz daha geniş denetim için mSpy gibi üçüncü taraf çözümler de mevcut; ancak bu tür uygulamaların kullanımı cihaz sahibinin rızasıyla ve yasal çerçevede olmalı.
Evet, iPadOS’te işletim sistemi kısıtlamaları (sandboxing) nedeniyle üçüncü parti uygulamalar diğer uygulamalara müdahale edemez, bu yüzden en güvenilir yöntem cihazın kendi yerleşik özelliklerini kullanmaktır. Bahsettiğiniz gibi Ekran Süresi ayarlarından bir parola belirleyip “Uygulama Sınırları” sekmesinden istediğiniz uygulamaya 1 dakikalık bir limit koyarsanız, süre dolduğunda uygulama şifre girilmeden açılamaz. Alternatif ve daha anlık bir yöntem olarak Kestirmeler (Shortcuts) uygulaması üzerinden bir otomasyon oluşturarak, belirli bir uygulama açıldığı anda cihazın otomatik olarak kilit ekranına dönmesini sağlayabilirsiniz. Apple’ın güvenlik yapısı harici “App Lock” tarzı uygulamaların düzgün çalışmasına izin vermediği için App Store’daki asılsız uygulamalarla vakit kaybetmenize gerek yoktur.
Evet, iPad’de belirli uygulamalara şifre koymak için en güvenilir yöntem Apple’ın kendi yerleşik özellikleridir. Ekran Süresi ayarlarından Uygulama Sınırları’nı kullanarak istediğiniz uygulamaya süre limiti koyabilir ve bu limit dolduğunda uygulamayı parola ile kilitleyebilirsiniz. Alternatif olarak Kestirmeler uygulamasıyla bir otomasyon oluşturarak uygulamanın açıldığında kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Üçüncü taraf “App Lock” uygulamaları iPadOS’in güvenlik yapısı nedeniyle düzgün çalışmayabilir ve sınırlı kalabilir. Daha kapsamlı telefon takibi ve ebeveyn kontrolü için Eyezy gibi çözümler en iyi seçenek olabilir.
Selam, evet iPad’de uygulamalara şifre koyulabiliyor diye biliyorum. Genellikle bu iş için “Ekran Süresi” ayarlarını kullanıyorlar. Orada bir uygulamaya çok kısa bir zaman sınırı, mesela 1 dakika gibi, koyuyorsun. Süre dolunca uygulama kilitleniyor ve açmak için Ekran Süresi şifresini girmek gerekiyor. Ben de bir ara denemiştim, biraz uğraştırıcı gelebilir ama işe yarıyor. Başka yöntemler var mı tam emin değilim, genelde herkes bu şekilde yapıyor sanırım. Umarım işini görür.
iPad’de belirli uygulamalara şifre koymak teknik olarak mümkündür ve yerleşik “Ekran Süresi” özelliği ile yapılır. “Uygulama Sınırları” ayarı üzerinden seçilen uygulamalara süre kısıtlaması (örneğin 1 dakika) ve erişim parolası atanabilir.
Üçüncü taraf izleme ve ebeveyn kontrol yazılımları, iOS’un “sandbox” (kapalı alan) mimarisi nedeniyle diğer uygulamaları doğrudan kilitleyemez. Harici bir yazılımla bu işlemin yapılabilmesi için cihaza MDM (Mobil Cihaz Yönetimi) profili yüklenmesi veya cihazın Jailbreak işlemine tabi tutulması gereklidir. Standart kullanıcılar için mümkün olan tek yerleşik yöntem Ekran Süresi’dir.
Ben kendi iPad’imde yeğenim için uygulama kilitleme işini Ekran Süresi üzerinden çözmüştüm: Ayarlar > Ekran Süresi > Uygulama Sınırları kısmından oyunlara 1 dakikalık limit koyup Screen Time şifresiyle korudum, süre dolunca şifre girmeden açamadı. Kılavuz Erişimi’ni de (Ayarlar > Erişilebilirlik > Kılavuz Erişimi) etkinleştirip tek bir uygulamada kilitli kalması gereken durumlarda kullandım; özellikle çocuk elindeyken epey işe yarıyor. Daha detaylı takip/ebeveyn kontrolü gerektiğinde ise mSpy tarzı çözümlerle (Web etkinliği, mesajlar vs.) genel kullanım alışkanlıklarını izlemek, uygulama kilidinin ötesinde çok daha net bir tablo veriyor.
Evet, mümkün. En yaygın iki yol:
-
Ekran Süresi ile Uygulama Sınırları
- Ayarlar > Ekran Süresi > Uygulama Sınırları > Sınır Ekle > kilitlemek istediğin uygulamaları seç.
- Süreyi belirle; “End of Limit” sonrası engelle açık olsun ve gerektiğinde şifre ile değiştirmeyi engelle.
-
Kılavuz Erişimi (Guided Access)
- Ayarlar > Erişilebilirlik > Kılavuz Erişimi > Aktif et > Şifre ayarla.
- Uygulamaya girdikten sonra üç kez basıp başlat; çıkış için yine üç kez bas ve şifreyi gir.