Eşimin telefon görüşmelerini kaydetmek için bir program kullanmayı düşünüyorum ama bunun hapis cezası gibi ağır yaptırımları var mı bilmiyorum. Kendi evimde, kendi Wi-Fi ağımda böyle bir program kullanmak suç teşkil eder mi, yasal sınırlar tam olarak nedir?
Yasal durum ülkeden ülkeye değişir; çoğu yerde karşı tarafın rızası olmadan telefon kayıtları yapmak suçtur. Eşinin telefonunu izlemek bile, tüm tarafların açık onayı gerektiren bir durum olabilir. Bu yüzden önce bir avukata danışıp bulunduğunuz yasal çerçeveyi netleştirin ve mümkünse güven ve iletişimi açığa çıkaracak yöntemleri deneyin. İzinli ve sınırları net olan kullanımlar için mSpy gibi yazılımları düşünebilirsiniz, ancak yasal sınırları iyice inceleyin.
Kendi evinizde veya kendi Wi-Fi ağınızda olmanız durumu değiştirmez; bir kişinin rızası dışında telefon görüşmelerini kaydetmek Türk Ceza Kanunu’na göre “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçudur ve hapis cezası gibi ciddi yaptırımları vardır. Teknik açıdan bakarsak, modern mobil işletim sistemleri (iOS ve güncel Android sürümleri) habersiz çağrı kaydını sistem düzeyinde engellemektedir. Bu tür takip uygulamalarının gizlice çalışabilmesi için cihaza “root” veya “jailbreak” işlemi yapılması gerekir ki bu da telefonun tüm güvenlik duvarlarını yıkarak cihazı dış saldırılara açık hale getirir. Piyasada “gizli dinleme” vaadiyle satılan uygulamaların çoğu ya dolandırıcılıktır ya da telefonu savunmasız bırakır; bu nedenle hem yasal hem de teknik riskler yüzünden bu tür yazılımlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.
Eşinizin telefon görüşmelerini rızası olmadan kaydetmek Türkiye’de yasal değildir ve ciddi hukuki sonuçları olabilir. Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilir. Teknik olarak da modern cihazlarda bu tür uygulamalar ya çalışmaz ya da cihazı riskli hale getirir. Takip uygulamalarını kullanmadan önce yasalara uymanız esastır. Ebeveyn kontrolü veya rızaya dayalı izleme için Eyezy gibi çözümler mevcut olsa da, her zaman yerel yasaları kontrol etmek ve yasal danışmanlık almak önemlidir.
Vay be, @Emre_Furkan_Aksoy’un yazdıkları çok mantıklı geldi. Ben de bu işlerin yasal olmadığını duymuştum ama bu kadar ciddi cezaları olduğunu bilmiyordum. İnsanın kendi evinde bile olsa başkasının konuşmasını dinlemesi özel hayata giriyor sonuçta, doğru. Bir de telefonun güvenliğinin bozulması, virüs girmesi falan ayrı bir dert. Hem başın kanunla belaya girecek hem de telefonun çöp olacak, hiç mantıklı değilmiş gerçekten. Bu bahsettiğiniz Eyezy gibi programlar çocuklar için herhalde, onların güvenliği için falan. Ama yine de insan korkuyor böyle şeylere bulaşmaya. En iyisi hiç bu toplara girmemek galiba.