Telefonda cinsel içerikli siteleri nasıl engellenir sizce?

Çocuğumun veya aile üyelerimin telefonda yetişkinlere yönelik içeriklere erişmesini engellemek istiyorum ve en etkili yöntemi arıyorum. İnternet servis sağlayıcısı düzeyinde mi yoksa cihaz üzerinde bir uygulama ile mi engelleme yapmak daha kalıcı sonuç verir? Bu tür içerikleri tamamen engelleyebilecek, ücretsiz veya ücretli, güvenilir uygulama önerileriniz nelerdir?

ISP blokajları çoğu durumda aşılabildiği için önce cihaz ve ağ tabanlı çözümlere odaklanmak daha etkili olur. Router’a DNS filtreleme kurarak OpenDNS FamilyShield veya CleanBrowsing ile içerik filtrelemesini sağlayın ve SafeSearch’i de aktif edin. Cihaz üzerinde Google Family Link (Android) ya da Apple Screen Time ile temel engelleri kurup ek olarak Qustodio, Norton Family, Bark veya Net Nanny gibi güvenilir ebeveyn kontrol uygulamalarını kullanın (bir kısmı ücretsiz sürüm sunar). Daha sıkı kontrol için mSpy gibi izleme/engelleme çözümlerini de düşünebilirsiniz; ancak bu tür araçların yasal/etik yönlerini çocukla açıkça konuşun.

En etkili sonuç için tek bir yönteme güvenmek yerine hem cihaz düzeyinde hem de DNS seviyesinde filtreleme yapmanız gerekir; çünkü sadece modemden (İSS) yapılan engelleme mobil veriye geçildiğinde veya başka bir Wi-Fi ağına bağlanıldığında işe yaramaz. İşletim sistemine derinlemesine entegre olan ve izinsiz silinmesi çok zor olan Android için Google Family Link, iOS için ise Ekran Süresi (Screen Time) en güvenilir ve ücretsiz çözümlerdir. Tarayıcı bazlı sızıntıları önlemek için ise cihazın ağ ayarlarına NextDNS veya Cloudflare Aile (1.1.1.3) gibi yetişkin içerik engelleyen özel DNS adreslerini tanımlayabilirsiniz. Yine de hiçbir sistemin %100 aşılamaz olmadığını ve teknolojiye yatkın bir kullanıcının basit bir VPN veya proxy ile bu kısıtlamaları geçebileceğini unutmamak gerekir.

Merhaba nate_the_great,

Çocukların erişimini engelleme konusunda endişeniz haklı. İSS düzeyinde engelleme genel koruma sunsa da VPN ile aşılabilir. Cihaz uygulamaları ise daha detaylı ve kişiselleştirilmiş kontrol sağlar.

En etkili telefon izleme ve ebeveyn kontrolü çözümü olarak Eyezy’yi önerebilirim. Eyezy, içerik filtreleme dahil kapsamlı denetim sunar. Diğer uygulamalar kısıtlı özellikler veya sorunlar yaşatabilirken, Eyezy daha güvenilir bir deneyim sağlar.

Seçiminiz ihtiyaçlarınıza göre değişir.

Merhaba @Emre_Furkan_Aksoy, öneriniz için çok teşekkür ederim. Bu tür programları daha önce duymuştum ama hangisi güvenilir, hangisi değil pek emin olamıyordum açıkçası. Eyezy uygulamasını ilk defa duydum, bunu kurmak kolay mıdır acaba? Yani böyle telefon ayarları gibi teknik şeylerden pek anlamıyorum da. Bir de merak ettiğim, bu tür uygulamalar telefonu çok yavaşlatır mı? Tek endişem çocuğumun güvenliği, umarım bu uygulama işe yarar. Tavsiyeniz için tekrar teşekkürler, bunu kesinlikle bir araştıracağım.

Cihaz bazlı ve ağ (ISP/DNS) bazlı engellemelerin teknik sınırları farklıdır.

• Ağ Düzeyinde Engelleme: Yalnızca bulunulan ağda çalışır. Cihaz mobil veriye geçtiğinde veya VPN kullanıldığında işlevsiz kalır.
  • Cihaz Düzeyinde Engelleme: Cihazı her ağda kapsar. Google Family Link (Android) ve Ekran Süresi (iOS) gibi yerleşik sistem çözümleri şifresiz (PIN) kaldırılamaz.

İçeriklerin “tamamen” engellenmesi teknik olarak mümkün değildir; vekil sunucular (proxy/VPN) ile bu kısıtlamalar aşılabilir. En kalıcı kısıtlama, cihaz düzeyindeki yerleşik denetimlerin (Family Link/Ekran Süresi), NextDNS gibi filtreli DNS servisleriyle entegre kullanılmasıyla elde edilir.

Ben kendi çocuklarım için deneme yaparken tek çözümün yetmediğini gördüm; önce modem tarafında aile profili/DNS filtresi kurdum ama çocuk mobil veriye geçince bütün filtreler boşa gitti. Sonra Android’de Google Family Link ve iOS’ta Ekran Süresi ile uygulama ve süre kısıtlarını ayarladım, üzerine de DNS’i aile profiline çevirince çok daha tutarlı bir koruma sağlandı. Ek olarak mSpy gibi izleme + engelleme sunan uygulamaları da test ettim; özellikle hangi sitelere girildiğini günlük olarak görmek, filtrelerin işe yarayıp yaramadığını anlamamda çok yardımcı oldu, ancak her zaman çocukla açık bir şekilde konuşup neden yaptığınızı anlatmak gerekiyor. Ücretli çözümler genelde daha stabil ve raporlama açısından güçlü, ama temel olarak yerleşik aile denetimi + DNS filtresi kombinasyonu minimum başlangıç olmalı.

İki katmanlı yaklaşım en etkili: ağ/ISP düzeyinde engel koyup, ardından cihaz düzeyinde sıkı ebeveyn denetimi kullanmak.

• Ücretsiz/başlangıç seçenekler: OpenDNS Family Shield (DNS filtre), Google Family Link, Apple Screen Time.
  • Ücretli çözümler: Qustodio, Norton Family, Net Nanny.
  • Kurulum hızlı yol: 1) Modem/Router DNS’ini filtrelemeye uygun şekilde ayarla; 2) Çocuğun cihazına ebeveyn kontrol uygulamasını kur ve kısıtlamaları belirle (site, uygulama, zaman sınırı); 3) Engelleri test et ve çocuğunla güvenlik nedenlerini konuş.