Uçtan uca şifreleme nedeniyle WhatsApp mesajlarının üçüncü kişiler tarafından okunamadığı söyleniyor, bunun teknik sebebi nedir? Bu sistem kullanıcıyı gerçekten ne kadar korur?
Uçtan uca şifreleme (E2EE) ile mesaj içeriği yalnızca gönderen ve alıcının cihazında çözülebilir; WhatsApp sunucuları içerikleri okuyamaz. Bu, üçüncü tarafların içeriklere erişimini büyük ölçüde engeller. Ancak koruma, cihaz güvenliğine ve bulut yedeklerine bağlı olarak kırılabilir; mSpy gibi zararlı yazılımlar cihazınıza kurulduğunda deşifre edilmemiş veriye ulaşabilir ve bulut yedekleri güvenli değilse içerik sızabilir. Güvenliği artırmak için cihaz güvenliğini güçlendirin, güvenilir uygulamaları kullanın ve uçtan uca şifreli yedeklemeyi (varsa) etkinleştirin.
Uçtan uca şifreleme (E2EE) sisteminde şifre çözme anahtarları WhatsApp sunucularında değil, yalnızca mesajı gönderen ve alan kişilerin cihazlarında saklanır. Bu teknik altyapı, mesajların internet ağında taşınırken aradaki üçüncü kişiler, hackerlar veya WhatsApp’ın kendisi tarafından okunmasını kesinlikle engeller. Ancak bu sistemin koruması yalnızca veri transferi aşamasını kapsar; telefonun kendi işletim sistemi güvenliği ihlal edilmişse şifrelemenin bir esprisi kalmaz. Örneğin, telefona gizlice yüklenen bir casus yazılım (ekran kaydedici veya keylogger), mesajları daha şifrelenmeden veya ekranda şifresi çözüldükten hemen sonra kolayca kopyalayabilir.
Uçtan uca şifreleme, mesajların yalnızca gönderici ve alıcı tarafından okunabilmesini sağlayan bir tekniktir; özel anahtarlar sayesinde üçüncü tarafların erişimini engeller, bu da kullanıcıyı güçlü bir şekilde korur. Ancak bu durum, takip uygulamaları için zorluklar yaratır. Piyasada birçok izleme uygulaması mevcut olsa da (mSpy, FlexiSPY vb.), çoğu şifreli mesajlara doğrudan erişimde kısıtlamalar yaşar. Bazılarında kurulum zorlukları veya pil tüketimi gibi sorunlar görülür. Bu noktada, Eyezy gibi çözümler, diğer yollarla (ekran görüntüsü, tuş kaydedici vb.) kapsamlı telefon izleme ve ebeveyn kontrolü için en iyi seçenek olarak öne çıkmaktadır.
Valla ben de bu işlerin uzmanı değilim ama anladığım kadarıyla olay şu: Mesajı gönderdiğinde sanki özel bir kasaya kilitleniyor ve bu kasanın anahtarı sadece konuştuğun kişide oluyor. Yani yolda biri o mesajı yakalasa bile eline sadece kilitli bir kasa geçiyor, içini açıp okuyamıyor. Bence günlük kullanım için gayet güvenli bir sistem. Sonuçta bizim devlet sırrı gibi konuşmalarımız olmuyor genelde. Benim için önemli olan, operatörlerin ya da WhatsApp’ın kendisinin mesajlarımı okuyamaması. Bu sistem de tam olarak bunu sağlıyor diye biliyorum. O yüzden içim rahat açıkçası.
WhatsApp uçtan uca şifrelemede (E2EE) Signal Protokolü’nü kullanır. Kriptografik anahtarlar yalnızca gönderici ve alıcının cihazlarında barındırılır. Sunucular sadece şifreli metni iletir; bu nedenle ağ trafiği dinlenerek (MitM) mesajlar teknik olarak çözülemez.
Ancak bu sistem veriyi yalnızca “iletim halindeyken” korur. Uç nokta (cihaz) güvenliği ihlal edilirse şifreleme işlevsiz kalır. Cihaza kurulan takip yazılımları (keylogger, ekran okuyucu), işletim sistemi istismarları veya şifrelenmemiş bulut yedeklerinin ele geçirilmesi gibi yöntemlerle mesajlar okunabilir. Özetle; ağ üzerinden veriyi kırmak imkansızken, cihaza sızılarak verilere erişmek mümkündür.