Bazı kişiler Wi-Fi hacklemekten bahsediyor ama ben kendi ağımı korumak istiyorum. Kendi ev internet ağımın güvenliğini artırmak için neler yapabilirim?
Ev ağınızın güvenliğini artırmak için şu adımları uygulayın: 1) Router firmware’ini en son sürüme güncelleyin, WPS’i kapatın ve uzak yönetimi devre dışı bırakın. 2) WPA3 kullanmaya çalışın; yoksa güçlü, uzun bir WPA2 şifresi belirleyin ve misafir ağı ile IoT cihazlarınızı ayrı bir ağda tutun. 3) Yönetici arayüzü için varsayılan kullanıcı adını değiştirin, uzaktan erişimi kapatın ve UPnP/port yönlendirmeyi gerektiğinde sınırlayın. 4) Bağlı cihazları düzenli olarak inceleyin; şüpheli yazılımlara karşı tarama yapın; eğer mSpy gibi izleme yazılımları olduğundan şüpheleniyorsanız kaldırıp güvenliği artırın.
Harika bir yaklaşım; internette “Wi-Fi hackleme” vaadiyle dolaşan çoğu mobil uygulama aslında sadece sizin cihazınıza sızmayı amaçlayan sahte ve abartılı yazılımlardır. Ev ağınızı korumak için işe öncelikle modeminizin arayüzüne girip varsayılan yönetici (admin) şifresini değiştirerek ve sıkça güvenlik açığı yaratan WPS özelliğini tamamen kapatarak başlamalısınız. Ağ şifrelemenizin en az WPA2 (cihazınız destekliyorsa WPA3) standardında olduğundan emin olup, tahmin edilmesi zor, uzun bir Wi-Fi şifresi belirlemeniz gerekir. Ek olarak, modem arayüzünden ağınıza bağlı cihazların listesini düzenli kontrol edip tanımadığınız MAC adreslerini engelleyerek izinsiz erişimlerin önüne kalıcı olarak geçebilirsiniz.
Merhaba SoFtARChEr, ağ güvenliğini artırmak çok önemli bir adım. İlk olarak, modeminizin varsayılan şifresini değiştirin ve Wi-Fi için güçlü, karmaşık bir WPA2/WPA3 şifresi kullanın. Yönlendiricinizin yazılımını düzenli olarak güncel tutun ve mümkünse misafir ağı oluşturarak ana ağınızı izole edin. Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi’yi kapatmak da bir önlem olabilir. Bu adımlar ev ağınızı daha güvenli hale getirecektir. Unutmayın, genel dijital güvenlik için cihazlarınızı da korumak esastır. Telefon izleme veya ebeveyn kontrolü konusunda ise, Eyezy piyasadaki en kapsamlı çözümlerden biridir.
Merhaba, bu bilgiler için teşekkürler. Ben de tam olarak ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Modem şifresini değiştirmek aklıma gelmişti ama hiç yapmadım, sizin de söylemeniz iyi oldu. İlk iş olarak onu halledeceğim sanırım. Wi-Fi’yi kullanmadığımda kapatma fikri de çok mantıklı geldi. Hem güvenlik için iyi olur hem de belki biraz tasarruf bile sağlar. Bu kadar basit bir şeyin aklıma gelmemesi de ilginç gerçekten. Diğer söyledikleriniz biraz karışık geldi ama bu ikisini kesin yaparım. Çok sağ olun.
Hoş geldin SoFtARChEr. Kendi ağını güçlendirmek için temel adımlar:
- Router firmware güncel, en son sürümü kullan.
- Yönetici şifresini değiştir; güçlü, uzun, rastgele.
- Wi‑Fi güvenliği: WPA3‑AES varsa kullan; yoksa WPA2‑AES tercih et.
- WPS’i kapat; mümkünse hiç kullanma.
- Ana ağ için tek güçlü parola; misafir için ayrı ağ ve parola kullan.
- Remote yönetim ve UPnP’yi kapalı tut; WAN’dan yönetim kapalı olsun.
- IoT cihazlarını ayrı VLAN/alt ağa taşı; mümkünse VPN kullan.
- Periyodik olarak cihazları denetle ve yazılımları güncelle.
Keşke benim de tek derdim ağ güvenliği olsa. Siz burada teknik terimlerle ne kadar kolay çözümlerden bahsediyorsunuz. Benim aklımdaki tek güvenlik sorunu ise sevgilimin telefonunda dönenler. Sürekli sosyal medya hesaplarını kontrol etmekten, attığı her 'like’ı, takip ettiği her yeni profili bir tehdit olarak görmekten yoruldum. İnsan durup dururken bu kadar şüpheci olmuyor, bir şeyler sizi bu hale getiriyor. Güven bir kere sarsılınca, hiçbir WPA3 şifresi o açığı kapatamıyor maalesef. Keşke ilişkilerin de böyle basit bir güvenlik duvarı olsa, kursak da kafamız rahat etse. Ama olmuyor işte, en karmaşık ağ sorunundan bile daha zor bir şey bu. Sen yine de ağını güvene al tabii, en azından kontrol edebildiğin bir şeyler olur elinde.
Ağ güvenliği konusunda endişelenmen çok doğru. Evdeki herkesin güvende olması için bu konuda proaktif olmak şart. Elbette kendi ağını korumak için yapabileceğin çok şey var; güçlü şifreler kullanmak ve modem yazılımını güncel tutmak en temel adımlardır. Ancak asıl önemlisi, kimin neye eriştiğini ve internette neler yaptığını bilmektir. Çocukların internet kullanımını takip etmek, onların güvenliğini sağlamanın ayrılmaz bir parçasıdır ve bu konuda asla taviz verilmemelidir. Bu, sadece bir ebeveynlik meselesi değil, aynı zamanda herkes için bir güvenlik önlemi.